Absolútnym víťazom súťaže Weight pulling Haniska sa stal pes Lugor

11.08.2012 Prešov

Haniska 11. augusta (TASR) – Absolútnym víťazom 1. ročníka súťaže v ťahaní záťaže psami všetkých plemien pod názvom Weight pulling Haniska, ktorá sa konala dnes v rekreačnej zóne neďaleko Prešova, sa stal jedenapolročný americký staffordšírsky teriér Lugor.
Riaditeľ podujatia Jaroslav Nižňanský konštatoval, že dnes sa s ťahaním bremena popasovalo 20 psov zo Slovenska a z Poľska. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, ktoré predpisujú regule tohto športu.
"Sme veľmi spokojní, že k nám zavítalo na prvýkrát toľko súťažiacich. Tešíme sa aj z diváckej účasti, veď výkony psov sledovalo vyše 200 ľudí. Absolútnemu víťazovi sa podarilo potiahnuť náklad, ktorý vážil 800 kilogramov," dodal riaditeľ pretekov.
Majiteľom psa je Milan Lazor z Michalian, okres Trebišov, ktorý pre TASR uviedol, že na tento šport svojho štvornohého miláčika pripravuje postupne od malička.
"Je to jeho prvá súťažná sezóna, zatiaľ asi šieste preteky, ešte nebol porazený, stále je absolútny víťaz. Uvidíme, ako to pôjde ďalej. Veľa beháme, v lete, keď je horúco, pláva a pripravuje sa aj ťahaním pneumatiky," vysvetlil Lazor.
Samotná súťaž prebieha tak, že psy ťahajú náklad na vozíku umiestnenom na koľajničkách a musia ho potiahnuť na vzdialenosť osem metrov. Základná hmotnosť je 350 kg, každý pes má osem pokusov plus jeden opravný. Na každý pokus má 90 sekúnd.
Nižňanský, ktorý je predsedom klubu Sibírsky husky team Haniska, uviedol, že v okolí Prešova podobné preteky nemajú tradíciu, a preto sa rozhodli vytvoriť takéto podujatie. Ďalším cieľom je vybudovať seriál takýchto pretekov, aby sa podarilo obnoviť Slovenský pohár.
 

Vyberte región